
Sirmo
Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Haşerat kovucu.
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › Sirmo
Dağılımı
Bitki doğal olarak kuzey Avrupa ile Akdeniz havzasından İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir.
Genel bilgiler
30 ila 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek grimsi kahverengi ve kağıtsıdır. Çiçekler 2 ila 4 arası sayıda ve silindiriktir. Çiçek kurulu küresel ila oval ve 3 cm çapındadır. Çiçek kurulunda küçük soğancıklar bulunur. Çiçek sapı 8 ila 20 mm uzunluğundadır ve uzunlukları eşit değildir. Çiçekler pembe, leylak, mor ya da beyaz renkli olabilir. Kapsül 3 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar.
Gözlem
Alpin çayırlar, dere kenarları, bataklıklar ve ekili arazilerde görülür. Kocaeli için yaygın bir türdür. Kartepe, Gölcük ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sirmo.
Çiçek zamanı
Haziran-Ağustos ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “yumru” anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince “üzüm gibi” anlamına gelir. Çiçek kurulunun küçük soğancıklar taşımasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Porrum sylvestre vincarum”dur.
Mutfak
Yaprakları ve soğanı çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sarımsak ikamesi olarak kullanılır. Soğanı çeşni olarak kullanılır.
Geleneksel tıp
Astım tedavi edici, kan temizleyici, gaz giderici, müshil, idrar ve balgam söktürücü, uyarıcı ve damar genişleticidir. Soğanı nefes darlığını gidermek için tüketilir.
Hipokrat: Başka bir şeyle karıştırılmadığında kasılmış rahmi açar ve doğurganlığı arttırır.
Plinius: Pırasa ile benzer etkilere sahiptir ancak daha güçlüdür. Kan tükürme vakalarında suyu kullanılır. Bal ile karıştırılıp dövülerek yaralara uygulanır. Öksürük, nezle, akciğer ve trakea sorunlarında faydalıdır. Sesi iyileştirir, uykuyu düzenler ve cinsel isteği arttırır.
Dikkat
Aşırı tüketilmesi memeliler için zararlıdır.
Biliyor musunuz?
Suyu güve, kendisi böcek ve köstebek kovucudur. Suyu vücudun açık yerlerine sürülerek böcek ve akrep gibi hayvanların ısırmaması sağlanır.
Fotoğrafları









Literatür
Species Plantarum 1: 299. 1753. L.