Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › İt soğanı
Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Haşerat kovucu, Avrupa-Sibirya elementi.
25 ila 90 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ila küresel ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kahverengidir. Soğancıklar çok sayıda, siyah, kahverengi ya da menekşe renklidir. Yapraklar 40 cm uzunluğunda, 2 ila 5 arası sayıda, 2 ila 8 mm genişliğinde ve geniştir. Çiçek kurulu neredeyse küresel, yaklaşık iki yüz çiçekli ve 1 ila 4 cm çapındadır. Çiçek saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçekler çan biçimli ve leylak ila mor renklidir. Kapsül 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Başçık sarı ya da mor renklidir. Çiçek kurulunda soğancıklar görülür, çiçekler birkaç adettir. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.
Bitki doğal olarak İsrail ile orta Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Çayır, tarla ve yol kenarında görülür. Kandıra ve Gebze ilçelerinden kayıt bildirilmekle birlikte doğal ortamda gözlemlenememiştir.
Dilimizde İt soğanı, Taş sarımsağı, Köpek sarımsağı, Yaban sarmısağı ve Rakambol adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince sarımsak pırasa anlamına gelir. Bitkinin antikçağdaki adıdır. “prasum” her ne kadar pırasa anlamı verse de soğanlar için genel bir tanımlayıcı kelimedir.
Soğanı ve yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sarımsak ikamesi olarak kullanılır. Salata ve çorbalara eklenir. Çiçekleri salatalara eklenir.
Hazmettirici ve temizleyicidir. Soğanı apse, dizanteri, bronşit, kolera, grip ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılır.
Suyu güve kovucu olarak kullanılır.
Doğan, Hüseyin (2022). Allium scorodoprasum (İt soğanı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/allium-scorodoprasum/ Erişim tarihi: 30 January 2023