Allium sardoum (Solgun soğan)

derleyen:

Solgun soğan

Tanımı

Allium sardoum (Solgun soğan) 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 2 cm çapındadır. Dış gömlek zarsı ya da derimsidir. Yapraklar 2 ila 4 arası sayıda, ipliksi ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Sıpata 1 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu oval ila küresel şemsiye halinde, çok çiçekli ve 1 ila 3 cm çapındadır. Saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçek örtüsü silindiriktir. Çiçekler beyazımsı ve yeşil ya da mor bezeli değildir. Bunun yerine yeşil ya da pembemsi şeritler görülür. Ercikler dışarı taşar. Başçıklar sarı ya da mor renklidir. Kapsül çoğunlukla 3 mm uzunluğundadır.

Soğan ile ilgili bilgi → Allium || Nergisgiller ile ilgili bilgi → Amaryllidaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış göstermektedir. Ormanlık alanlar, kayalık ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öğütmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı sarımsak dişlerinin öğütülerek çeşitli yemeklerde kullanılmasına işaret etmektedir. Bazı kaynaklar ise kelimenin kaçınmak anlamına geldiğini ve bu nedenle sarımsağın rahatsız edici kokusuna dikkat çekildiğini belirtmiştir. Tür adı ise Sardinya, İtalya anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin tip yerini gösterir.


Allium guttatum subsp. sardoum
Allium guttatum subsp. sardoum
Allium guttatum subsp. sardoum
Solgun soğan

Solgun soğan…

Allium sardoum, kayalık ve makilik alanlarda görülen, yaz ortasında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Dilimizde solgun soğan adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.