Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › Deli pırasa
Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi.
25 ila 90 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ila küresel ve 1 ila 2 cm çapındadır. Bitki elli adede kadar soğan üretebilir. Dış gömlek kahverengidir. Soğancıklar çok sayıda, siyah, kahverengi ya da menekşe renklidir. Yapraklar 40 cm uzunluğunda, 2 ila 5 arası sayıda, 2 ila 8 mm genişliğinde ve geniştir. Çiçek kurulu neredeyse küresel, yaklaşık iki yüz çiçekli ve 1 ila 4 cm çapındadır. Çiçek saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçekler çan biçimli ve leylak ila mor renklidir. Kapsül 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Başçık sarı ya da mor renklidir. Çiçek kurulunda soğancıklar görülmez, çiçekler çok sayıdadır.
Bitki doğal olarak kuzey Afrika ile orta Avrupa’dan İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çayır, tarla ve yol kenarında görülür. Kocaeli için yaygın bir türdür. İzmit, Gölcük ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Deli pırasa, Kömüren, Körmen ve Çatlangus adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince yuvarlak anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret etmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Allium montanum, capite rotundo”dur.
Soğan, yaprak ve çiçekleri tüketilebilir. Yemeklerde, salatalarda ve peynir yapımında çeşni olarak kullanılır.










Doğan, Hüseyin (2022). Allium rotundum (Deli pırasa) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/allium-rotundum/ Erişim tarihi: 30 January 2023
Şu An Şanlıurfa Da Var
Çanakkale sarozda bahçemde var