Allium phrygium (Yazılı soğanı)

derleyen:

cins:

Tanımı

20 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı oval ve 0,8 cm çapındadır. Dış gömlek siyahımsı ve çizgilidir. Yapraklar darca ipliksi, yarı silindirik, çizgili ve gövdeden daha kısadır. Sıpata valfi 8 ila 10,5 cm uzunluğunda, ince bizsi ve tabanda darca mızraksı, çiçek kurulundan çok daha uzundur. Çiçek kurulu küresel, 1,5 ila 3 cm çapında ve sıkıdır. Çiçek saplarının uzunluğu neredeyse eşit ve çiçeklerin 1,5 ila 2 katı uzunluktadır. Çiçek örtüsü kısaca oval çan biçimli, bölümler saman ya da yeşilimsi renkli, ortada morumsu kahverengi damarlı, 4 mm uzunluğunda ve dikdörtgensi kaşıksıdır. İplikçik şeritsi bizsi, çiçek örtüsünün 1,25 katı uzunlukta ve beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış göstermektedir. [HaritaHerbaryum] Yol kenarı, yamaçlar ve steplerde görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Dilimizde yazılı soğanı adı ile bilinmektedir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde yazılı soğanı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı ise Latince Frigya anlamına gelir. Anadolu’da klasik antikite dönemi bir krallık ve adı ile anılan bölgedir ve türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları