Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › Sürüsalkım
Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi.
30 ila 75 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2,5 cm çapındadır. Dış gömlek zarsıdır. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 mm genişliğinde, bitkinin yarısı uzunluğunda ve içleri boştur. Çiçek kurulu oval ila küresel, 3,5 ila 7 cm çapında ve 100 adede kadar çiçek barındırabilir. Çiçek saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçek örtüsü bölümleri pembe, beyaz, beyazımsı, yeşilimsi beyaz ya da soluk yeşil renklidir. Yumurtalık elipsoittir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Avrupa’dan orta Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanların kenarları, çalılık, makilik, yol kenarı ve kayalık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Sürüsalkım ve Handuk adları ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Antik Yunanca salkım anlamına gelir. “paniculatum”, çiçeklerin bileşik salkım halinde görüldüğü durumlar için kullanılan bir bitki bilim terimidir.
Peynir yapımında çeşni olarak kullanılır.










Doğan, Hüseyin (2022). Allium paniculatum (Sürüsalkım) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/allium-paniculatum/ Erişim tarihi: 5 February 2023