Allium guttatum (Benli soğan)

derleyen:

Özet

Allium guttatum (Benli soğan) genellikle yüksek rakımlarda görülen ve yaz sonu ile güz başında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Allium

Soğan

Tanımı

Allium guttatum (Benli soğan) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 2 cm çapındadır. Dış gömlek zarsı ya da derimsidir. Yapraklar 2 ila 4 arası sayıda, ipliksi ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Sıpata 1 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu oval ila küresel şemsiye halinde, çok çiçekli ve 1 ila 3 cm çapındadır. Saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçek örtüsü silindiriktir. Çiçek örtüsü bölümleri 2,5 ila 3 mm uzunluğunda, beyazımsı, neredeyse dairesel ya da dikdörtgensi, kahverengimsi ya da yeşilimsi lekeli ve sıklıkla kuruduklarında kahverengidir. Ercikler dışarı taşar. Başçıklar sarı ya da mor renklidir. Kapsül çoğunlukla 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış göstermektedir. [HaritaSinonimler] Köknar ormanları, alpin stepler ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde benli soğan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öğütmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı sarımsak dişlerinin öğütülerek çeşitli yemeklerde kullanılmasına işaret etmektedir. Bazı kaynaklar ise kelimenin kaçınmak anlamına geldiğini ve bu nedenle sarımsağın rahatsız edici kokusuna dikkat çekildiğini belirtmiştir. Tür adı ise benekli anlamına gelir, çiçek örtüsündeki lekelere işaret eder.

Fotoğrafları