Site icon Kocaeli Bitkileri

Allium sardoum (Solgun soğan)

Allium guttatum subsp. sardoum

Allium guttatum subsp. sardoum: 09/07/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Allium sardoum (Solgun soğan) kayalık ve makilik alanlarda görülen, yaz ortasında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Allium

Soğan

Tanımı

Allium sardoum (Solgun soğan) 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 2 cm çapındadır. Dış gömlek zarsı ya da derimsidir. Yapraklar 2 ila 4 arası sayıda, ipliksi ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Sıpata 1 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu oval ila küresel şemsiye halinde, çok çiçekli ve 1 ila 3 cm çapındadır. Saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçek örtüsü silindiriktir. Çiçekler beyazımsı ve yeşil ya da mor bezeli değildir. Bunun yerine yeşil ya da pembemsi şeritler görülür. Ercikler dışarı taşar. Başçıklar sarı ya da mor renklidir. Kapsül çoğunlukla 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış göstermektedir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, kayalık ve çalılıklarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde solgun soğan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öğütmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı sarımsak dişlerinin öğütülerek çeşitli yemeklerde kullanılmasına işaret etmektedir. Bazı kaynaklar ise kelimenin kaçınmak anlamına geldiğini ve bu nedenle sarımsağın rahatsız edici kokusuna dikkat çekildiğini belirtmiştir. Tür adı ise Sardinya, İtalya anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin tip yerini gösterir.

Fotoğrafları

Exit mobile version