Site icon Kocaeli Bitkileri

Allium fuscum (Tembel soğan)

Allium fuscum

Allium fuscum: 29/08/2021; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Allium fuscum (Tembel soğan) genellikle kayalık ve makilik alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Allium

Soğan

Tanımı

Allium fuscum (Tembel soğan) 30 ila 75 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2,5 cm çapındadır. Dış gömlek zarsıdır. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 mm genişliğinde, bitkinin yarısı uzunluğunda ve içleri boştur. Çiçek kurulu oval ila küresel, 3,5 ila 7 cm çapında ve 100 adede kadar çiçek barındırabilir. Çiçek saplarının uzunlukları eşit değildir. Çiçekler örtüsü bölümleri kırmızımsı kahverengi, kahverengi, kahverengimsi ya da yeşilimsi kahverengidir. Yumurtalık elipsoittir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Avrupa’dan orta Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanların kenarları, çalılık, makilik, yol kenarı ve kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde tembel soğan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öğütmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı sarımsak dişlerinin öğütülerek çeşitli yemeklerde kullanılmasına işaret etmektedir. Bazı kaynaklar ise kelimenin kaçınmak anlamına geldiğini ve bu nedenle sarımsağın rahatsız edici kokusuna dikkat çekildiğini belirtmiştir. Tür adı Latince koyu anlamına gelir ve açık bir şekilde tepallerin koyu rengine işaret eder.

Gıda

Peynir yapımında çeşni olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version