Site icon Kocaeli Bitkileri

Allium cyrilli (Şeytan sarımsağı)

Allium cyrilli

Allium cyrilli: 24/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Allium cyrilli (Şeytan sarımsağı) genellikle ekili arazilerin yakınlarında görülen sağlam yapılı bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Allium

Soğan

Tanımı

Allium cyrilli (Şeytan sarımsağı) 30 ila 80 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 3 cm çapındadır. Dış gömlek zarsı ve gri ya da grimsi beyaz renklidir. Yapraklar 2 ila 6 arası sayıda, genişçe şeritsi, mumlu ve 10 ila 30 mm genişliğindedir. Sıkapa silindiriktir. Çiçek durumu küresel şemsiye halinde, çok çiçekli ve 3 ila 7 cm çapındadır. Çiçek sapları 15 ila 25 mm uzunluğunda ve neredeyse uzunlukları eşittir. Çiçekler lavanta renklidir ve tepallerin ortasından belirgin bir yeşil şerit geçmektedir. Bunlar üç loblu, iri ve belirgin koyu mor renkli yumurtalığı çevrelemektedir. Kapsül 6 ila 7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Fransa ile İtalya ve Yunanistan, Türkiye ve Kırım yarımadasında yayılış göstermektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, üzüm bağları, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde şeytan sarımsağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öğütmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı sarımsak dişlerinin öğütülerek çeşitli yemeklerde kullanılmasına işaret etmektedir. Bazı kaynaklar ise kelimenin kaçınmak anlamına geldiğini ve bu nedenle sarımsağın rahatsız edici kokusuna dikkat çekildiğini belirtmiştir. Tür, 10 Nisan 1739 – 29 Ekim 1799 tarihleri arasında yaşamış İtalyan hekim, entomolog ve botanikçi Domenico Maria Leone Cirillo’ya adanmıştır. Eserlerinde Dominici Cyrilli adını tercih etmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version