Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › Şeytan sarımsağı
Nadir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
50 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 3 cm çapındadır. Dış gömlek zarsıdır. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, genişçe şeritsi ve 10 ila 30 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu küresel şemsiye halinde, çok çiçekli ve 3 ila 7 cm çapındadır. Çiçek sapları 15 ila 25 mm uzunluğunda ve neredeyse uzunlukları eşittir. Çiçekler lavanta renklidir. Kapsül 6 ila 7 mm uzunluğundadır. Mayıs ve haziran aylarında çiçek açar.
Bitki doğal olarak Fransa ile İtalya ve Yunanistan, Türkiye ve Kırım yarımadasında yayılış göstermektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tarlalar, üzüm bağları, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Şeytan sarımsağı adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince Domenico Maria Leone Cirillo’ya anlamına gelir. 10 Nisan 1739 – 29 Ekim 1799 tarihleri arasında yaşamış İtalyan hekim, entomolog ve botanikçi, eserlerinde Dominici Cyrilli adını tercih etmektedir.
Doğan, Hüseyin (2022). Allium cyrilli (Şeytan sarımsağı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/allium-cyrilli/ Erişim tarihi: 30 January 2023