Tanımı
Yarım metre büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar sarımsı ila mavimsi yeşil, içleri boş ve silindiriktir. Soğanı küreseldir. Gövde silindirik ve içi boştur. Çiçekler yeşilimsi beyaz renklidir. Çiçek örtüsü yıldızsı biçimlidir. Ercikler basit ya da iç iplikçiklerin tabanında küçük dişlidir. Sıpata kalıcı ve sıklıkla üç kapaklıdır. Tohumlar parlak siyah renklidir. Troya savaşında Nestor, Machaon’u ekmek ve taze soğan ile iyileştirmiştir. Antik Mısır’da sarımsakla birlikte soğana yemin edilirdi (Günümüzde Kur’an’a ya da bayrağa yemin edilmesi gibi).
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Orta Asya orijinlidir ancak popüler bir mutfak sebzesi olması nedeniyle yaygın olarak üretilip tüketilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar ve bahçelerde görülür. İl genelinde insan eli ile dikilen bireyler gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Takım
Asparagales (Kuşkonmaz takımı)
Aile
Amaryllidaceae (Nergisgiller)
Cins
Allium (Soğan)
Tür
Allium cepa (Soğan)
Anahtar kelimeler
Türkçe adları
Dilimizde soğan adı ile bilinmektedir.
Dikkat
Aşırı tüketilirse memeliler için zehirli olabilir.
Etimoloji
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Antik Yunanca soğan anlamına gelir.
Tıp
Genel vücut sağlığını geliştirici özelliği vardır. Soğanı; parazit düşürücü, iltihap giderici, antiseptik, spazm çözücü, gaz giderici, idrar ve balgam söktürücü, ateş düşürücü, hipoglisemik, hipotansif, taş düşürücü, mide ağrısı giderici ve toniktir. Hedera helix yaprakları; Allium cepa kurutulmuş yaprakları ve Malva sylvestris yaprakları kaynatılarak buhar banyosu yapıldığında kadınlardaki kısırlık vakalarında etkilidir. Ağızdaki enfeksiyonları ve diş çürümesini önler. Haşlanmış soğan yaralardaki iltihabı gidermek için uygulanır. Soğan suyu arı sokmaları, böcek ısırmaları ve sıyrıklara uygulanır. Suyu ısıtılarak kulak ağrısını gidermek için kulağa damlatılır.
Pratik
Suyu vücudun açıkta kalan yerlerine sürülerek böcek kovucu olarak kullanılır. Soğan kabuklarından sarı kahverengi boya elde edilir. Saçların uzaması ve kelliğin tedavisi için baş bölgesine sürülür.
Gıda
Soğanı ve yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Soğanından turşu yapılır. Çiçekleri salatalara eklenir.
Fotoğrafları






© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın