Allium atroviolaceum (Lifli körmen)

derleyen:

cins:

Tanımı

50 cm ila 1 metre büyüyebilen bir bitkidir. Soğan yumurtamsı ve 2,5 cm çapındadır. Dış gömlek grimsi kahverengi ve zarsıdır. Soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde ve düzdür. Çiçek kurulu küresel şemsiye biçiminde, çok çiçekli ve sıkıdır. Çiçekler mor, kırmızı ya da menekşe renklidir. Ercikler dışarı çıkıktır. Başçıklar koyu mor renklidir. Kapsül 2,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan orta Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, bağlar, çayırlar, kayalık alanlar ve orman kenarlarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde lifli körmen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince siyah menekşe anlamına gelir. Türün çiçeklerinin rengine işaret etmektedir.

Gıda

Yaygın olarak tüketilen bir sebze türüdür. Olgun olmayan meyveler çorbalara eklenir. Meyvelerde demir ve kalsiyum bulunur. Tohumları kavrularak kahve olarak tüketilir.

Fotoğrafları