Alliaria petiolata (Sarmısak hardalı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Alliaria petiolata (Sarmısak hardalı) genelde nemli bölgelerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Alliaria

Sarmısakhardalı

Tanımı

Alliaria petiolata (Sarmısak hardalı) genellikle 20 ila 100 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle dallıdır. Soğan ve sarımsak benzeri bir kokuya sahiptir. Taç çok simetrili, beyaz, 1 cm genişliğindedir. Dört adet taç yaprak vardır ve bunlar 5 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak sayısı dörttür ve bunlar erkenden dökülür. Dördü uzun, ikisi kısa olmak üzere altı adet ercik görülür. Yapraklar tabanda rozet oluşturur. Gövde yaprakları almaşlı dizilişlidir. Rozet yaprakları uzun saplı, gövde yaprakları kısa saplıdır. Meyve çok tohumludur. Çiçekler erseliktir. Tohumlar haziran ve ağustos aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sarmısak hardalı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sarımsak gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkilerin sarımsak benzeri bir kokuya sahip olmalarına işaret eder. Tür adı Latince saplı anlamına gelir ve bu bağlamda yaprakların saplı yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis ovatis petiolatis glabris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Hafif sarımsak ve hardal tadındadır. Bitki kıyılarak salatalara eklenmektedir. Yapraklar A ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca çiçekler ve meyvenin erken dönemde kabukları da tüketilmektedir.

Tıp

Yapraklar ve gövde astım ve iskorbüt tedavi edici, antiseptik, müshil, terletici, parazit düşürücü ve yara iyileştiricidir. Yapraklar terlemeyi desteklemek ve bronşit, astım ve egzama tedavisi için dahili olarak alınmıştır. Haricen ülserler üzerinde antiseptik bir lapa olarak kullanılırlar. Bunun yanında ısırıkların ve sokmaların neden olduğu kaşıntıyı hafifletmede etkilidir.

Bilgi

Bitkiden sarı boya elde edilir. Erozyon kontrolünde kullanılmıştır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir