Alkekengi officinarum (Güveyfeneri)

Bitkiler › Patlıcan takımı › Patlıcangiller › Güveyfeneri › Güvey feneri

Tıbbi bitki, Yenilebilir bitkiZehirli bitki.

Bazı kaynaklarda Physalis alkekengi adı ile geçmektedir. 30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde basit ya da dallı ve üst bölümde kısaca tüylüdür. Sarmal biçimli yapraklar 6 ila 12 cm uzunluğunda ve 4 ila 9 cm genişliğindedir. Çiçekler beyazdır, beş loblu taç görülür. Şişkin çanak turuncu kırmızı renklidir ve meyvenin etrafını sarar. Çiçekler yeşilimsi beyaz renkli ve erseliktir.

Doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]

Ormanlık alanlar ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde Güveyfeneri, Gelinfeneri, Gelin otu, Kembel otu, Kambil otu, Kandil otu, Kızıl kaytarma, Teleme otu, Yabani biber, Patlangaç ve Kızılyörük adları ile bilinmektedir.

Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Olgun meyveler (turuncu kırmızı renkli çanak değil!) çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. İçerdiği C vitamini limonun iki katıdır.

İdrar söktürücü, antiseptik, karaciğer düzeltici ve sakinleştirici olarak kullanılır. İltihap giderici, ateş düşürücü, öksürük kesici ve balgam söktürücüdür. Üriner ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Meyvesi boğaz ağrısı ve derideki kızarıklıkların tedavisinde kullanılır. Olgun meyve idrar söktürücü ve taş düşürücüdür. Yaprak ve gövde ateş düşürücüdür. Tohumları erken doğuma neden olur.

Bitkinin aşırı dozu düşüğe neden olur. Olgun meyveler hariç tüm bölümleri zehirlidir.