Alcea biennis (Fatmaana gülü)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Alcea biennis (Fatmaana gülü) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malvales

Ebegümeci takımı

Malvaceae

Ebegümecigiller

Alcea

Hatmi

Tanımı

Alcea biennis (Fatmaana gülü) halihazırda bazı kaynaklarda Alcea pallida adı ile geçmektedir. Genellikle 1 ila 2 metre büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, basit ya da seyrek biçimde dallı ve yıldızsı tüylerle birlikte kaba tüylüdür. Alt ve orta yapraklar uzun saplı, 10 ila 20 cm çapında, yüreksi dairesel ila baklavamsı üçgensi, genellikle görece kalın, basit ila zayıf biçimde 5 ila 7 adet loblu, genellikle üst yüzeyi yıldızsı tüylerle pürüzlüdür. Ekçanak neredeyse çanakla ayunı uzunlukta ve bölümleri genişçe üçgensidir. Çanak çiçek zamanı şeritli değildir ancak zamanla hafifçe şeritli hale gelmektedir. Taç yapraklar beyaz, pembe ya da leylak, genellikle tabanı sarı renkli ve 4 ila 5 cm uzunluğundadır. Merikarplar kanatlı, belirgin biçimde buruşuk ve sırtı sadece karıkta tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitkinin doğal olarak Türkiye ve Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yol kenarı, tarlalar ve steplerde görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde fatmaanagülü ve hatmi çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şifa anlamına gelir. Cinsin iyileştirici özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince iki yıllık anlamına gelir. Türün yaşam döngüsüne işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir