Site icon Kocaeli Bitkileri

Albizia julibrissin (Gülibrişim)

Albizia julibrissin

Albizia julibrissin: 25/06/2020; Yenikent; 138 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

5 ila 15 metre büyüyebilir. Kemerli dallar geniş bir taç oluşturur. Gövde yeşilimsi gri renklidir ve yaşlandıkça dikey çizgiler belirir. Yapraklar iki teleksi, 20 ila 45 cm uzunluğunda ve 12 ila 25 cm genişliğindedir. Yapraklar 6 ila 12 arası teleğe ayrılır, bunlar da 20 ila 30 arası yaprakçık çifti taşır. Yaprakçıklar dikdörtgensi, 1 ila 1,5 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğindedir. Çiçeklenme yoğundur, çiçeklerin (ortadaki hariç) çanak ve tacı küçüktür. Ercikler 2 ila 3 cm uzunluğunda beyaz ya da beyaz tabanlı pembe renklidir. Meyve düz kahverengi ve 10 ila 20 cm uzunluğunda, 2 ila 2,5 cm genişliğindedir. Birkaç tohum taşır. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Asya’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yol kenarı ve parklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gülibrişim, ipek ağacı ve ipek gülü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins, ağacı İstanbul’dan Avrupa’ya taşıyan İtalyan doğa bilimci Filippo degli Albizzi’ye adanmıştır. Tür adı Farsça ipek çiçeği anlamına gelir. Tür ilk defa İstanbul’dan alınarak Avrupa’ya taşınmış ve bilimsel adı da İstanbul’da bilinen adı olan gülibrişim olmuştur.

Gıda

Genç yapraklar ve çiçekler pişirilerek tüketilebilir. Kurutulmuş yapraklarından çay yapılır.

Bilgi

Çiçek başları gaz giderici, sindirim kolaylaştırıcı, yatıştırıcı ve toniktir. Uykusuzluk, huzursuzluk, nefes darlığı ve yetersiz hafızanın tedavisinde dahili olarak kullanılırlar. Gövde yatıştırıcı, parazit düşürücü, gaz giderici, iltihap dağıtıcı, idrar söktürücü, doğum çabuklaştırıcı, yatıştırıcı, uyarıcı, tonik, parazit düşürücü ve yara iyileştiricidir. Yara ve şişlere lapa halinde uygulanır. Bitkiden elde edilen sakız kırık ve çıkık vakalarında kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version