Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Mayasılotu › Yer çamı
10 ila 40 cm büyüyebilir. Yapraklar karşılıklı dizilişlidir. İlk bakışta küçük bir çam ağacını andırır. Gövde tüylü ve kırmızımsı mordur. Yapraklar 4 cm uzayabilir, üç şeritsi loba ayrılır ve ezildiklerinde çam kokusu yayarlar. Tohumlar 50 yıl boyunca toprakta canlı kalabilir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar baharda doğrudan dışarı ekilebilir. Alt çiçekli yaprakların orta lobu şeritsidir. Taç 16 ila 23 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak batı Asya ve Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yamaçlar, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Acıgıcı, Yer çamı, Acı yavşan, Kısamahmut otu, Kurtluca, Bodur ot, Bozbodur ot, Mayasıl otu, Yer servisi, Yer palamutu ve Meşecik adları ile bilinmektedir.
Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca boyunduruksuz anlamına gelir. Çanak loblarının iki dudaklı değil de eşit olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca yer çamı anlamına gelir. Tür hem minyatür bir çama benzer, hem de yaprakları çam gibi kokar. Alttür adı ise Latince Sakız adası anlamına gelir ve türün tip yerine işaret eder.
Yaprakları uyarıcı, idrar söktürücü ve adet kanamasını kolaylaştırıcıdır. Gut, romatizma ve çeşitli kadınsal rahatsızlıklarda başvurulur.






Doğan, Hüseyin (2022). Ajuga chamaepitys subsp. chia (Yer çamı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/ajuga-chamaepitys-subsp-chia/ Erişim tarihi: 7 February 2023