Aira elegans (Tül çiçeği)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda Türkçe kaynaklarda Aira elegantissima ile geçmektedir. 5 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde tek ila demet halinde, dik ya da yatık, zaman zaman dirseksi yükselici, 1 ila 4 arası boğumlu, ince ve pürüzsüzdür. Yaprak kılıfı pürüzlü, dil 1,5 ila 3,5 mm uzunluğunda, mızraksı ve sivri; yaprak ayası 0,4 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,2 ila 1 mm genişliğinde, yumurtamsı ve gevşek; dallar 2 ila 5 cm uzunluğunda; sap 2 ila 7,5 mm uzunluğunda, pürüzsü ve çomaksıdır. Başakçık 1,5 ila 2,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve yol kenarında görülür. Körfez, Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tül çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi gibi anlamına gelir. Bitkilerin keçiler tarafından sevilerek tüketildiğine işaret eder. Beri taraftan kelime “keçi gözü” anlamını da verir. İlkçağda özellikle A. geniculata, aegilopses adı verilen gözde çıkan yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Tür adı Latince üç kancalı anlamına gelir. Türün kılçık sayısına işaret eder.

Fotoğrafları