Site icon Kocaeli Bitkileri

Tordylium trachycarpum (Boz kafkalida)

Tordylium trachycarpum

Tordylium trachycarpum: 25/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Tordylium trachycarpum (Boz kafkalida) ilimizde bahardan yaz sonuna kadar her türlü habitatta yaygın olarak görülen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tordylium

Davulotu

Tanımı

Tordylium trachycarpum (Boz kafkalida) halihazırda bazı kaynaklarda Ainsworthia trachycarpa adı ile geçmektedir. Gövde dik, dallı, ince, kıllı ya da pürüzlüdür ve 30 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde ve dallar kabaca çizgili ya da iyi gelişmiş örneklerde oyukludur. Dallar birkaç adet, uzun ve yükselicidir. Taban yaprakları uzun saplı, basit ve yüreksidir. Gövde yaprakları taban yapraklarından çok daha küçük, sapsız, 1 ila 2 arası teleksi, 1 ila 7 cm uzunluğunda, yaprakçıkları yuvarlak ila yumurtamsı, uçtaki yüreksi ve tamamı dişlidir. Çiçek durumu sapı 5 ila 25 cm uzunluğundadır ve uzunlukları farklı olan 15 ila 25 arası kolludur. Bırahte 12 ila 18 arası sayıdadır. Çiçekler beyaz renklidir ve şemsiyecik başına 15 ila 25 arası sayıdadır. Şemsiyecikler meyve zamanı hafifçe daralır. Dış taç yapraklar güçlü biçimde ışınsal ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır.

İnvolusel 12 ya da daha fazla kıvrık, pürüzlü, kılsı 4 ila 15 mm uzunluğunda bırahtelidir. Yine 3 ila 5 adet adet, kılsı ve ışınsal taç yaprakları aşan ikincil bırahtelidir. Meyve zamanı sapların uzunlukları farklıdır ve 2 ila 6 mm uzunluğundadır. Meyve 3 ila 4,5 mm uzunluğunda, 3 mm çapında, yuvarlak ila genişçe eliptik ve çok sayıda sivilce ile kaplıdır. Disk miniktir. Sitilopodyum da çok küçüktür ve meyvelerin girintilerini aşmaz. Yağ kanalı sırtta 4, dikişizinde 2 adettir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile güneybatı Asya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, çayırlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boz kafkalida adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dönen torna anlamına gelir ve bu bağlamda meyvelerin yuvarlak biçimlerine ve kenarlarının oyuk olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca sert meyveli anlamına gelir ve açık bir şekilde meyvelerin yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version