Ailanthus (Kokarağaç)

Özet

Ailanthus (Kokarağaç) tropikal Asya ile Avustralya’ya özgü olmakla birlikte günümüzde dünya genelinde bazı türleri işgalci haline gelmiş bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Simaroubaceae

Kokarağaçgiller

Tanımı

Ailanthus (Kokarağaç) ağaçlardan oluşan bir cinstir. Dalcıklar havlıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve teleksidir. Yaprakçıklar 13 ila 41 arası sayıda, karşılıklı ya da neredeyse karşılıklı dizilişlidir. Yaprak ayası kağıtsı ya da ince biçimde derimsi, tabanı eğik, kenarları düz ya da testere dişli, ucu sipsivri, tabanı zaman zaman iki yanda da bir ila iki arası dişli ve dişler ucunda salgılıdır. Çiçekler küçük ve sıkı bileşik salkım halindedir. Çanak yapraklar 5 adet, kiremit dizilişli, taç yapraklar 5 adet ve kenarları üst üste binmiştir.

Disk 10 loblu, ercikler on adet, diskin tabanına yerleştirilmiş ve dişi çiçeklerde gelişmemiştir. Karpeller 2 ila 5 adet, serbest ya da tabanda hafifçe bitişik, tohum taslağı bölüm başına 1 ya da 2 adet, boyuncuklar 2 ila 5 adet ve bitişiktir. Meyve samara formunda, dikdörtgensi ya da eliptik ve tohumlar bir kanat tarafından çevrelenmiştir. Tohumlar düz, yuvarlak, ters yumurtamsı ila hafifçe üçgensidir. Cins Doğu Asya ve Avustralya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Molukanca cennete giden anlamına gelir. Ağacın bu kültürde hayat ağacı fenomenine benzer bir anlamı olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Ailanthus altissima

Ailanthus altissima

Kokar ağaç