Site icon Kocaeli Bitkileri

Agrostis capillaris (Narin tavusotu)

Agrostis capillaris

Agrostis capillaris: 03/07/2023; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ila dirsekli yükselici ve pürüzsüzdür. Yaprakı kılıfı pürüzsüz; dil 0,6 ila 2 mm uzunluğunda ve kesik; yaprak ayası 2 ila 13 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 mm genişliğinde, şeritsi, sivri, düz ya da kıvrıktır. Bileşik salkım 2 ila 15 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, dikdörtgensi ila piramit gibi açık ve hayli gevşek, dallar 7 cm uzunluğunda, genellikle pürüzsüz; sap 1 ila 3 mm uzunluğunda, çomaksı ve pürüzsüzdür. Başakçıklar 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda, mızraksı ila dikdörtgensi ve morumsu kahverengimsi ila yeşilimsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman sınırları, alpin çayırlar ve kurak bölgelerde görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde narin tavusotu, karahasan otu ve kuş otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tarla anlamına gelir. Cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı Latince kılcal anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “panicula capillari patente” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version