Bitkiler › Gül takımı › Gülgiller › Fıtıkotu › Yer fıtıkotu
20 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Taban yaprakları 10 ila 20 cm uzunluğunda, yaprakçıklar iki ya da üç çift halindedir. A. eupatoria‘dan kalın ve çok tüylü gövde, 5 ila 10 mm uzunluğunda sap, 5 ila 7 mm uzunluğunda taç yaprak, 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 12 ila 14 mm. genişliğindeki silindirik hipanthiyum ile ayrılır. Hipanthiyumun dış kılları belirgin biçimde kıvrıktır.
Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Nemli çayırlar ve sulak alanların kenarlarında görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Yer fıtıkotu adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca gelincik anlamına gelir. Cinsin meyveleri Papaver argemone (Kum haşhaşı) meyveleri gibi dikenlidir ancak tek başına bu bağlantı için yeterli görülmüyor. En açık bağlantı her iki bitkinin de aynı sağlık sorununda kullanılması ile açıklanabilir. Mesela göz sorunlarında kullanılmaları gibi… Dioscrorides, Papaver argemone ile Agrimonia eupatoria‘nın sıklıkla karıştırıldığını yazar. Tür adı Latince sürünücü anlamına gelir. Türün sürünücü karakterine işaret eder.






Doğan, Hüseyin (2022). Agrimonia repens (Yer fıtıkotu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/agrimonia-repens/ Erişim tarihi: 29 January 2023