Agapanthus praecox (Şefkat çiçeği)

Tanımı

120 cm büyüyebilir. Gövde silindirik, içi boş ve yapraksızdır. Yapraklar her dem yeşil, 6 ila 20 arası sayıda, kayış biçimli, derimsi, küt ya da sivri uçlu, 2 cm genişliğinde ve 50 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu şemsiye formundadır. Çiçek kurulu 30 ila 100 arası sayıda tüpsü çiçek bulundurur. Çiçekler mavi, pembe ya da beyaz renkli olabilir. Çiçek sapı 8 ila 12 cm uzunluğundadır. Tepal 4 ila 4,5 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 cm genişliğindedir. Meyve 4 ila 5 cm uzunluğunda ve kapsül biçimindedir. Tohumlar siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeriyle yaygın olarak yetiştirilmektedir ve günümüzde Akdeniz havzası boyunca doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şefkat çiçeği adı ile bilinmektedir.

Dikkat

Rizom, gövde ve usaresi az da olsa zehirlidir ve yutulması halinde ağız yaralarına neden olabilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aşk çiçeği anlamına gelir. Diğer bir görüşe göre ise yine Antik Yunanca korunaklı çiçek anlamını verir. Bitkiler vaktiyle çeşitli aşk büyülerinde kullanılmıştır. Tür adı Latince erken gelişen anlamına gelir. Türün, cins özelinde erken dönemde çiçeklenmesine işaret eder.

Tıp

Kalp rahatsızlıkları, felç, öksürük, soğuk algınlığı, göğüs ağrıları ve göğüs sıkışmasını tedavi etmek için kullanılır.

Pratik

Doğacak bebeğin sağlıklı ve güçlü olması için kökleri hem tüketilir hem de boyuna takılır. Yaprakları uzun süreli yürüyüşlerde yorgunluğu azaltmak için ayaklara sarılır.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın