Aesculus × carnea (Kırmızı at kestanesi)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Aesculus × carnea (Kırmızı at kestanesi) gösterişli çiçek salkımları nedeniyle park ve bahçelere dikilen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Sapindaceae

Akçaağaçgiller

Aesculus

Atkestanesi

Tanımı

Aesculus × carnea (Kırmızı at kestanesi) genellikle 15 ila 20 metre büyüyebilen bir bitkidir. Taç küresel, sıkı ve kış tomurcukları hafifçe reçinelidir. Gövde ve dalları grimsi ya da yeşil renklidir ve sürgünler yapışkan değildir. Çiçekler pembe ya da kırmızı renkli olup gösterişlidir ve dalların ucunda belirir. Yapraklar 15 cm uzunluğunda, iri, yeşil renkli, dökülücü, elsi bileşik ve kenarları dişli beş yaprakçığa bölünür. Meyveler küresel ve hafifçe dikenli olup güz aylarında olgunlaşmaktadır. Tohumları 2 ila 4 cm çapında ve kabukları kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Aesculus pavia ve Aesculus hippocastanum türlerinin melezidir. [Sinonimler, Herbaryum] Park, bahçe ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kırmızı çiçekli atkestanesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince meşe anlamına gelir. Quercus petraea (sapsız meşe) Roma’da “aesculus” olarak bilinirdi. Ağacı, Türkler atlarda morarma, öksürük ve nefes darlığı tedavisinde kullanmıştır. Kelime, meşenin yanı sıra, ayrıca kayın ağacı için de kullanılır. Tür adı Latince et rengi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir