Site icon Kocaeli Bitkileri

Aesculus hippocastanum (Koca atkestanesi)

Aesculus hippocastanum

Aesculus hippocastanum: 18/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 metre büyüyebilir. Gövde pürüzsüz ve sık dallıdır. Yapraklar koyu yeşil renklidir ve kenarları tırtıklıdır. Bunlar karşılıklı dizilişli olup birleşik elsidir. 5 ila 7 arası yaprakçık halinde görülürler ve her biri 13 ila 30 cm uzunluğundadır. Çiçekler çoğunlukla beyaz renklidir ve taç yaprak tabanlarında pembe leke görülür. Bunlar 10 ila 30 cm uzunluğunda dik bileşik salkım halindedir. Her bileşik salkım 20 ila 50 arası çiçek barındırır. Bu bileşik salkımda genellikle 1 ila 5 meyve üretilir. Tohumlar eylül ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park, bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde beyaz çiçekli at kestanesi, koca atkestanesi, yabani kestane ve hint kestanesi adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince meşe anlamına gelir. Quercus petraea (sapsız meşe) Roma’da “aesculus” olarak bilinirdi. Ağacı, Türkler atlarda morarma, öksürük ve nefes darlığı tedavisinde kullanmıştır. Kelime, meşenin yanı sıra, ayrıca kayın ağacı için de kullanılır. Tür adı Antik Yunanca at kestanesi anlamına gelir. Tür at tedavisinde kullanılmıştır. Meyveleri de kestane (Castanea sativa) meyvelerine benzer.

Gıda

Tohumları kavrularak kahve yapımında kullanılır.

Tıp

Varis, hemoroit veya başka bir şekilde problemli hale gelebilen damar duvarlarına yardımcı olan büzücü, anti-inflamatuar bir bitkidir. Değiştirici, analjezik, hemostatik ve yara iyileştiricidir. Kabuk iltihap giderici, büzücü, idrar söktürücü, ateş düşürücü, narkotik, tonik ve damar daraltıcıdır. Yapraklardan yapılmış bir çay toniktir ve ateş ve boğmaca tedavisinin tedavisinde kullanılır. Tohumlar burun tıkanıklığı açıcı, balgam söktürücü ve toniktir. Romatizma, nevralji ve hemoroitlerin tedavisinde kullanılmıştır.

Dikkat

Bilgi

Tohumları sabun yapımında kullanılır. Meyvesinin cepte taşınmasının krampları engelleyeceğine inanılırdı.

Fotoğrafları

Exit mobile version