Aesculus (Atkestanesi)

Özet

Aesculus (Atkestanesi) gösterişli çiçek durumları nedeniyle yaygın biçimde peyzaj alanlarına dikilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Sapindaceae

Akçaağaçgiller

Tanımı

Aesculus (Atkestanesi) yaprak dökücü ila her dem yeşil çalı ve ağaçlardan oluşan bir cinstir. Kış tomurcukları iri, zaman zaman yapışkan reçineli ve birkaç çift pulludur. Pullar çıplak ya da seyrek biçimde havlıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, iri ve 5 ila 11 adet elsi lobludur. Çiçek durumu tirsus halinde, silindirik ya da konik, dalları basit ve sitipülsüzdür. Çiçekler sıklıkla iri ve gösterişlidir. Çanak yapraklar tüpsü ila çansı çanak tüpüne bitişiktir. Taç yapraklar dört ila beş adet olup uzunlukları farklı ve taç tüpüne kaynaşıktır.

Çiçekler iri ve gösterişlidir. Boyuncuk uzun, ince, tepecik küresel ve düz ya lobludur. Kapsül 2 ila 5 cm çapında, küresel ila armutsu ve genellikle tek tohumludur. Perikarp genellikle pürüzsüz, sıklıkla noktalı ya nadiren dikenlidir. Tohumlar küresel ila armutsu, 2 ila 7 cm uzunluğunda, siyah kabuklu ve iri göbeklidir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Bitki şatafatı simgeler. Tohumları dahil bütün parçaları orta derecede zehirlidir ve özellikle mide üzerinde çeşitli sorunlara yol açar. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince meşe anlamına gelir. Quercus petraea (sapsız meşe) Roma’da “aesculus” olarak bilinirdi. Ağacı, Türkler atlarda morarma, öksürük ve nefes darlığı tedavisinde kullanmıştır. Kelime, meşenin yanı sıra, ayrıca kayın ağacı için de kullanılır.

Kocaeli’ndeki türler

Aesculus × carnea

Aesculus × carnea

Kırmızı atkestanesi

Aesculus hippocastanum

Aesculus hippocastanum

Koca atkestanesi