Site icon Kocaeli Bitkileri

Aegopodium (Keçiayağı)

Keçi ayağı

Aegopodium podagraria: 10/09/2022; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Aegopodium (Keçiayağı), tohum ve rizomlarından çoğaltılabilen ve özellikle bazı türleri yer örtücü olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Aegopodium (Keçiayağı) çok yıllık, çıplak ve rizomlu bir bitkilerden oluşan bir cinstir. Rizomlar sürünücüdür. Gövde dik, üst bölümde dallı ya da basittir. Taban ve alt yapraklar saplı, kılıf geniş ve zarsı; yaprak ayası genişçe üçgensi, üçlü ila iki ya da üç teleksi, en uçtaki bölüm yumurtamsı ila yumurtamsı mızraksı, yaprak kenarları dişli ya da testere dişli, bölünmüş ya da lobludur. Üst yapraklar küçüktür. Şemsiye bileşik, terminal ve yanal, çiçek durumu sapı yapraklardan daha uzun, bırakte ve ikincil bırakte genellikle mevcut değil ve ışınlar yükselici yayılıcıdır. Çanak dişleri az gelişmiştir. Çanak yapraklar miniktir. Taç yapraklar ters yüreksi ve uçları kıvrıktır. Çiçekler beyaz ya da zaman zaman pembemsidir. Meyve yanal olarak sıkıştırılmış, dikdörtgensi, dikdörtgensi yumurtamsı ya da yumurtamsı ve çıplaktır. Sitilopodyum genişçe koniksidir.

Cins donlara dayanıklı ancak kuraklığa karşı hassastır. Güneşli alanları, nemli ve geçirgen toprağı tercih eder. Hem tohumlardan hem de rizomlarından çoğaltılabilir. Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi ayağı anlamına gelir. Bitkinin yapraklarının şekline işaret etmektedir. Türkçe adı olan keçiayağı da da bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuştur.

Kocaeli’ndeki türler

Aegopodium podagraria

Keçiayağı

Exit mobile version