Aegonychon (Göktaşkesen)

Özet

Aegonychon (Göktaşkesen) genelde mavi tonlarında çiçek açan ve orman sınırlarında görülen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Aegonychon (Göktaşkesen) çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde basit ya da çok sayıda dallı ve yapraksıdır. Yapraklar basit, gövdede olanlar almaşlı dizilişli ve saplı ya da sapsızdır. Çiçek durumu başak halinde, tek ya da iki talkımlı, çok ya da birkaç çiçekli ve çiçek zamanı sıkı iken meyve zamanı gevşekçe dizilidir. Çiçekler çok simetrili, dik bırakteli ve saplıdır. Çanak yapraklar birleşik, neredeyse tabandan bölünmüş, düz kenarlı ve kıllıdır. Taç humimsi, dış yüzeyi tüylü, koyu mavi ya da mor renkli ve lobları dik-yayılıcıdır. Ercik beş adettir. Cinse bağlı bazı üyeler bazı kaynaklarda Lithospermum cinsi altında listelenmektedir. Avrasya’ya özgü bir cinstir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi toynağı anlamına gelir. Cinsin tohum yapısına işaret eder. Türkçe ad olarak önerilen göktaşkesen/taşkesen açık bir referansa sahip değildir. Cinsin tamamı ne tarlalara ne de taşlık alanlara özgüdür. Örneğin Aegonychon purpurocaeruleum orman kenarları ve makilik alanlarda görülmektedir. Diğer yandan Buglossoides arvensis sıklıkla hububat tarlalarında görülmektedir ve bu sadece tarlayı ön adını açıklamaya yetecektir. Taşkesen ise muhtemelen cinsin önceden bağlı olduğu Lithospermum cinsi ile ilişkilidir ancak bu da taş tohumlu demektir ve tohumların çok sert olması ile bağlantılıdır.

Kocaeli’ndeki türler