Site icon Kocaeli Bitkileri

Aegokeras caespitosa (Aykeres)

Aykeres

Aegokeras caespitosa: 22/06/2019; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Aegokeras caespitosa (Aykeres) dilimizde aykeres adı ile bilinen, kayalık alanlarda görülen ve ülkemizde endemik olan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Aegokeras

Aykeres

Tanımı

Aegokeras caespitosa (Aykeres) halihazırda bazı kaynaklarda Olymposciadium caespitosum adı ile geçmektedir. Yoğun küme halinde, tüysüz ya da hafifçe kısa havlıdır. Gövde silindirik, dallı ve 12 ila 30 cm uzunluğundadır. Yapraklar çoğunlukla tabanda, dikdörtgensi, 3 ila 9 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm genişliğinde, 1 teleksi ya da derin teleksi ve dişler sivri çıkıntılıdır. Üst yapraklar kılıf benzeridir. 7 ila 25 mm uzunluğunda, genellikle eşit 2 ila 10 arası kol bulunur. Bırahte 1 ila 5 mm uzunluğunda, darca üçgensi ila şeritsi bizsi, eşit olmayan ve 4 ila 13 arası sayıdadır. İkincil bırahte, bırahteye benzer. Çiçek sapı 4 ila 12 arası sayıdadır ve genellikle meyveden daha kısadır. Şemsiyecik başına 4 ila 12 arası meyve görülür, bunlar 4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Marmara ve batı Karadeniz bölgelerinde yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık alanlarda görülen bitki haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde aykeres adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Antik Yunanca keçi boynuzu anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin meyve yapısına işaret eder. Aegokeras adı Antik Yunanda meyve şekli nedeniyle Trigonella foenum-graecum (çemen otu) için kullanılmaktaydı. Cinsin Türkçe adı olan aykeres, bilimsel adı olan Aegokeras’ın muharref halidir. Tür adı Latince küme halinde/yığınsı anlamına gelir. Bitkinin küme halinde görülmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis radicalibus caespitosis planis pinnatis incisis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version