Aegilops triuncialis (Üçkılçık)

derleyen:

Tanımı

Küme halinde olan ve 20 ila 25 cm boylanabilen bir bitkidir. Üst yaprakların ayası şeritsi mızraksıdır, 1,5 ila 3 mm genişliğinde, cılız tüylü ve çıplaktır. Başak 3 ila 5 cm uzunluğunda ve kılçıklar hariç neredeyse silindiriktir. Başakçıklar (3-)4 ila 5(-7) adet ve tamamı verimli olup düzenli bir sütun oluştururlar. Körelmiş başakçıklar 2 ya da nadiren 3 adettir. Yanal başakçıklar dışkavuzu dikdörtgensi, 6 ila 10 mm uzunluğunda, genişliğinin 1,5 ila 2 katı uzunluğunda, neredeyse pürüzsüz ila pürüzlü ya da havlı ve soluk damarlıdır. Kılçık 3 adet, 1 ila 6 cm uzunluğunda, kılsı ya da orta kılçık zaman zaman bir diş formuna indirgenmiştir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından Pakistan’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler, açık alanlar, kayalık kireçtaşları, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde üçkılçık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi gibi anlamına gelir. Bitkilerin keçiler tarafından sevilerek tüketildiğine işaret eder. Beri taraftan kelime “keçi gözü” anlamını da verir. İlkçağda özellikle A. geniculata, aegilopses adı verilen gözde çıkan yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Tür adı Latince üç kancalı anlamına gelir. Türün kılçık sayısına işaret eder.

Fotoğrafları