Aegilops neglecta (Tüylü buğday)

derleyen:

Tanımı

25 ila 35 cm büyüyebilir. Küme halinde bir bitkidir. Üst yaprak ayası şeritsi mızraksı, 2,5 ila 3 mm genişliğinde ve seyrekçe ülgerlidir. Başak 3 ila 6 cm uzunluğunda ve birkaç başakçıklıdır. Alttaki iki başakçık verimli, üst üste binici ve hafifçe ıraksak, üstteki 1 ila 2 başakçık kısırdır. Kısır başakçıkların dışkavuzları ters yumurtamsı eliptik ve hafifçe göbeklidir. Alt içkavuzlar kısır başakçıkları hafifçe aşar.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yamaçlar, makilik, çayırlar ve ormanlık alanlarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü buğday adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi gibi anlamına gelir. Bitkilerin keçiler tarafından sevilerek tüketildiğine işaret eder. Beri taraftan kelime keçi gözü anlamını da verir. İlkçağda özellikle A. geniculata, aegilopses adı verilen gözde çıkan yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Tür adı Latince gözden kaçmış anlamına gelir. Genellikle bir türün, başka bir türe oldukça benzemesi nedeniyle “ayrı bir tür olduğu gözden kaçmış” anlamında kullanılır.

Tarihi

Buğdaya benzer ancak daha yumuşak yaprakları olan küçük bir bitkidir. Tepesinde başak dikeni bulunan iki ila üç adet tohum kapsülü bulunur. Kaba unla sıvanırsa göz fistüllerini tedavi eder ve sertlikleri dağıtır. DI 4-137.