Bitkiler › Buğday takımı › Buğdaygiller › Buğdayanası › İkikılçık
15 ila 30 cm büyüyebilir. Üst yaprak ayası şeritsi mızraksı, 2 ila 3 mm genişliğinde, tüysüz, kirpikli ya da ülgerlidir. Başak 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, 2 ila 3 arası başakçıklıdır. Alt başakçıkların dışkavuzu ters yumurtamsı dikdörtgensi ya da genişçe elitpik, kesik, belirgin biçimde damarlı, 7 ila 10 mm uzunluğunda, kısa kıllı, havlı ya da kadifemsi, 2 ila 3 arası sayıda kılçıklı, 2 ila 7 mm uzunluğunda, dik yayık ila aşağı kıvrık, tabana doğru kademeli olarak genişleyicidir. İçkavuz 1 ila 2 arası sayıda sert kıllı kılçıklı ve 1 ila 2 arası sayıda dişlidir.
Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Stepler, kayalık bölgeler, tarla ve ormanlık alanlarda görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde İkikılçık adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca keçi gibi anlamına gelir. Bitkilerin keçiler tarafından sevilerek tüketildiğine işaret eder. Beri taraftan kelime “keçi gözü” anlamını da verir. İlkçağda özellikle A. geniculata, aegilopses adı verilen gözde çıkan yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Tür adı Latince iki kılçıklı anlamına gelir. Türün kılçık (awn) sayısına işaret eder.
Doğan, Hüseyin (2022). Aegilops biuncialis (İki kılçık) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/aegilops-biuncialis/ Erişim tarihi: 6 February 2023