Now Reading:

Adonis aestivalis (Kandamlası)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
26 Ocak 1762
için

Adonis aestivalis (Kandamlası)

Kandamlası

Tanımı

Adonis aestivalis (Kandamlası), Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesine bağlı Kandamlası (Adonis) cinsinden genellikle 10 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler basit ya da dallı ve tabanda seyrek biçimde havlıdır. Yapraklar uzun saplı, gövdenin üstünde kümelenmiş, yaprak ayası 3,5 cm uzunluğunda iken gövdenin tepesine doğru istikrarlı olarak 6 santimetreye ulaşmakta, çıplak ya da abaksiyal olarak seyrek biçimde havlı, üst gövde yaprakları 2 ya da 3 teleksi bölünmüş, en uçtaki bölümler şeritsi ila mızraksı şeritsi ve 0,4 ila 0,8 mm genişliğindedir. Çanak yapraklar 5 adet, dar biçimde baklavamsı ila dar biçimde yumurtamsı ve zarsıdır. Taç yapraklar turuncu renklidir. Yumurtalık dar biçimde yumurtamsı, sırt bölümünde çıkıntılı ve uçta dardır. Kapçıklar yumurtamsı, 3,5 mm uzunluğunda, ağsı damarlı ve sırt ile karın bölgesinde belirgin çıkıntılıdır.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. Tarla, kayalık yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adını Adonis’ten (Ἄδωνῐς) almıştır. Adonis’e dair en ayrıntılı bilgi Ovidius’un Dönüşümler adlı eserinde geçmektedir. Buna göre, Adonis’in annesi tanrılar tarafından bir Commiphora ağacına dönüştürülmüş ve bu ağaçtan Adonis doğmuştur. Yakışıklı olması nedeniyle de Aphrodite ve Persephone arasında bir anlaşmazlığa neden olmuştur. Bu durum üzerine Zeus, Adonis’in yılın üçte birini Aphrodite ile, üçte birini Persephone’la, kalan üçte birini istediği bir yerde geçirmesine karar verir. Vahşi bir domuzun saldırısıyla yaralanan Adonis’in yaralarına Aphrodite büyülü bir nektar sürer, ancak Adonis’i kurtaramaz. Nektar Adonis’in kanına karışarak toprağa süzülür ve oradan kan renginde çiçeklere sahip Adonis çiçekleri çıkar. Cinsin Türkçe adı olan kandamlası büyük olasılıkla yukarıda anlatılan hikaye ile bağıntılıdır. Epitet Latince yaz anlamına gelir. Türü Adonis autumnalis (artık Adonis annua) türünden ayırt etmek için tercih edilmiştir. Autumnalis, güz anlamına gelir.


Tıp

Kalbi güçlendirici, idrar söktürücü ve uyarıcıdır. Çiçekler idrar söktürücü, laksatif ve taş düşürücü olarak kabul edilir.

Özellikle atlar için zehirlidir.


Kandamlası
Adonis aestivalis
Adonis aestivalis

Kandamlası…

Adonis aestivalis, genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde kan damlası, kuş lalesi, keklik gözü ve yaz kanavcı otu adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.