Actaea spicata (Domuz üzümü)

derleyen:

Tanımı

30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde parlak, boğumlardan açısal olarak kıvrımlıdır. Yapraklar tırtıklı, birleşik iki teleksi, 40 cm uzunluğunda ve 30 cm genişliğindedir. Çiçekler beyaz, 4 ila 6 arası taç yaprak benzeri çanak yapraklıdır. 10 cm uzunluğunda dik bir salkım oluşturur. Meyve oval ve parlaktır, 8 mm çapındadır. Popüler bir süs bitkisidir. Çiçekler erseliktir. Çiçek örtüsü çok simetrili, beyaz, 1 cm genişliğindedir. Taç yapraklar 4 ila 5 arası ve tabanda darcadır. Çanak yapraklar 4 ila 5 arası ve sivri uçludur. Taç ve çanak, erciklerden daha kısadır ve bunlar erkenden dökülür. 15 ila 25 arası ercik görülür. Tek karpellidir. Çiçeklenme yoğun ve dik bir salkımdır. Bazen 2 ila 3 arası salkım görülür. Çiçekler hafif kokuludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık ve ormanlık alanlarda görülür. Nadir bir türdür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 1500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde domuz üzümü, akta ve kristof otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ihtiyar anlamına gelir. Cinsin yaprak formuna işaret eder. Kelime aynı zamanda Sambucus türlerini tanımlamak için de kullanılmıştır. İki cins arasındaki yüzeysel benzerliğe (özellikle yaprakları) işaret eder. Tür adı Latince başak anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder.

Tıp

Kökü spazm çözücü, sitostatik, kusturucu, yatıştırıcı ve müshildir. Sinirsel rahatsızlıklar ve romatizmal ateşin tedavisinde faydalı olduğu düşünülmektedir. Romatima, gut ve astım vakalarında kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Kokusu, haşereyi uzaklaştırmak için kullanılır. Meyvelerinden siyah boya elde edilir.

Fotoğrafları