
Domuz üzümü
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Haşerat kovucu.
Dolaşım
Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Domuzüzümü › Domuz üzümü
Dağılımı
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde parlak, boğumlardan açısal olarak kıvrımlıdır. Yapraklar tırtıklı, birleşik iki teleksi, 40 cm uzunluğunda ve 30 cm genişliğindedir. Çiçekler beyaz, 4 ila 6 arası taç yaprak benzeri çanak yapraklıdır. 10 cm uzunluğunda dik bir salkım oluşturur. Meyve oval ve parlaktır, 8 mm çapındadır. Popüler bir süs bitkisidir. Çiçekler erseliktir. Çiçek örtüsü çok simetrili, beyaz, 1 cm genişliğindedir. Taç yapraklar 4 ila 5 arası ve tabanda darcadır. Çanak yapraklar 4 ila 5 arası ve sivri uçludur. Taç ve çanak, erciklerden daha kısadır ve bunlar erkenden dökülür. 15 ila 25 arası ercik görülür. Tek karpellidir. Çiçeklenme yoğun ve dik bir salkımdır. Bazen 2 ila 3 arası salkım görülür. Çiçekler hafif kokuludur.
Gözlem
Çalılık ve ormanlık alanlarda görülür. Nadir bir türdür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Domuz üzümü, Akta, Kristof otu.
Çiçek zamanı
Mayıs-Haziran ayları.
Yükseklik
1500-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “ihtiyar” anlamına gelir. Cinsin yaprak formuna işaret eder. Kelime aynı zamanda Sambucus türlerini tanımlamak için de kullanılmıştır. İki cins arasındaki yüzeysel benzerliğe (özellikle yaprakları) işaret eder. Tür adı Latince “başak” anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder.
Geleneksel tıp
Kökü spazm çözücü, sitostatik, kusturucu, yatıştırıcı ve müshildir. Sinirsel rahatsızlıklar ve romatizmal ateşin tedavisinde faydalı olduğu düşünülmektedir. Romatima, gut ve astım vakalarında kullanılır.
Dikkat
Hayli zehirli bir bitkidir. Meyveler kardiyojenik toksinler içerir ve insan kalp kası dokusu üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir, bununla birlikte meyvenin yutulması ölüme neden olabilir.
Biliyor musunuz?
Kokusu, haşereyi uzaklaştırmak için kullanılır. Meyvelerinden siyah boya elde edilir.
Fotoğrafları



Literatür
Species Plantarum 1: 504. 1753. L.