Acer pseudoplatanus (Dağ akçaağacı)

derleyen:

Özet

Acer pseudoplatanus (Dağ akçaağacı) genelde park ve yol kenarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Sapindaceae

Akçaağaçgiller

Acer

Akçaağaç

Tanımı

Acer pseudoplatanus (Dağ akçaağacı) genellikle 20 ila 30 metre büyüyebilen bir bitkidir. Dallar geniş ve yuvarlak bir taç oluşturur. Gövde gri renkli, genç iken pürüzsüz, yaşlandıkça iken düzensiz yamalıdır. Yapraklar 8 ila 15 cm uzunluğunda, uzun saplı, elsi ve beş lobludur. Bunların üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi ise mavimsi ya da grimsi yeşil renklidir. Çiçekler yeşilimsi sarı renklidir ve salkım halindedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park, ormanlık alanlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde dağ akçaağacı ve yalan akağacı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince keskin anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçların mızrak yapımında kullanılmasına, ayrıca yaprak biçimine işaret eder. Epitet Antik Yunanca sahte Platanus anlamına gelir. Türün yapraklarının Platanus (çınar) yapraklarını andırmasına işaret eder.

Gıda

Usaresi şeker içerir ve bir içecek olarak kullanılabilir veya suyu kaynatılarak bir şurup haline getirilebilir. Bu şurup birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılır.

Tıp

Kabuğun hafif büzücü özellikleri vardır ve cilt problemleri ve göz ağrısı için kullanılmıştır. Ağacın tatlı özsu içeren iç kabuğu, yaralar için kullanılabilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.