Site icon Kocaeli Bitkileri

Acer platanoides (Çınar yapraklı akçaağaç)

Acer platanoides

Acer platanoides: 04/06/2017; Bıçkıdere; 45 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 metre kadar büyüyebilir. Gövde çapı 1,5 metre olabilir. Kabuk gri kahverengi ve düzgün olukludur. Diğer akçaağaçlardan farklı olarak, olgun ağaçlar tüylü bir kabuk geliştirmeye eğilimli değildirler. Sürgünler ilk başta yeşil renktedir, kısa süre soluk kahverengiye dönüşürler. Kışın tomurcuklar parlak kırmızı kahverengi renktedir. Yapraklar basit, karşılıklı dizilişli ve elsi 5 ila 7 loblu olup uzunluğu 12 ila 25 cm kadardır. Damarların alt yüzü tüylüdür. Yaprak sapı koparıldığında sütsü bir usare çıkar. Çiçekler sarımsı ila yeşil olup, 3 ila 4 mm uzunluğundadır ve 5 taç yaprak bulunur. Samarada iki kanatlı tohum bulunur, kanatlar 3 ila 5 cm uzunluğundadır. 250 yıl yaşayan örnekleri rapor edilmiştir. Tohumlar Eylül ile Ekim arasında olgunlaşır. Çiçekler tek evciklidir. Rüzgara karşı hayli toleranslıdır. -35 dereceye kadar dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Park, ormanlık alanlar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çınar yapraklı akçaağaç ve ak ağacı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince keskin anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçların mızrak yapımında kullanılmasına, ayrıca yaprak biçimine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Platanus‘a benziyor anlamına gelir. Türün yapraklarının Platanus (çınar) yapraklarını andırmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Acer montanum, orientalis platani foliis atrovirentibus”tur.

Gıda

Usaresi belirli miktarda şeker içerir, kaynatılarak şurup konsantresi elde edilir. Bu şurup gıda tatlandırıcısı olarak kullanılabilir.

Bilgi

Kabuğundan gül renkli boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version