Acer palmatum subsp. matsumurae (Japon akçaağacı)

derleyen:

Özet

Acer palmatum subsp. matsumurae (Japon akçaağacı) yaprak şekli ve göz alıcı rengi nedeniyle yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç

Sapindaceae

Akçaağaçgiller

Acer

Akçaağaç

Tanımı

Acer palmatum subsp. matsumurae (Japon akçaağacı) 15 metre boylanabilen yaprak dökücü bir ağaçtır. Gövde kabuğu yeşilimsi gri ya da açık kahverengi ve pürüzsüzdür. Dalcıklar grimsi yeşil renkli ve çıplaktır. Kış tomurcukları morumsu kırmızı, konik, küçük, beş adet çift pullu, kirpikli ve terminal tomurcuk genelde mevcut değildir. Yaprak sapı 2 ila 6 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası neredeyse dairesel, 3 ila 6 cm uzunluğunda, 4 ila 8 cm genişliğinde, zarsı ila kağıtsı, katlandığında sarımsı kahverengi havlı, tabanı yüreksi ila kesik ve elsi 5 ila 7 lobludur. Loblar mızraksı, kenarları testere dişli ve ucu uzunca sipsivridir.

Çiçek durumu yalancı şemsiye bileşik salkımlı, 10 ila 20 adet çiçekli, 3 ila 4 cm uzunluğunda, yarı sarkık ve 1 ya da 2 çift yaprak tarafından çevrilmiştir. Çiçekler yaprak belirdiğinde açmaktadır. Çanak yaprak beş adet, morumsu kırmızı, dikdörtgensi ila ters mızraksı, 3 mm uzunluğunda ve havlı kenarlıdır. Taç yaprak soluk sarı ila pembemsi beyaz renkli, genişçe ters yumurtamsı, çanak yapraktan daha küçük ve çıplaktır. Ercik sekiz adet ve dışarı çıkıktır. Yumurtalık çıplaktır. Samara 1,5 cm uzunluğunda ve çıplaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Japonya’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın başka bölgelerine de dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde japon akçaağacı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince keskin anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçların mızrak yapımında kullanılmasına, ayrıca yaprak biçimine işaret eder. Tür Latince elsi anlamına gelir ve bitkinin yaprak yapısına dikkat çekmektedir. Alttür 14 Şubat 1856 – 4 Mayıs 1928 tarihleri arasında yaşamış Japon bitkibilimci Jinzō Matsumura‘ya adanmıştır.

Gıda

Usaresi şekerlidir ve içecek ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yapraklar pişirilerek tüketilmiştir.

Bilgi

Yaprakları, ağaçları koruma için gövdelerine sarılmıştır.

Fotoğrafları