Özet
Acer buergerianum (Üçdişli akçaağaç) park ve bahçelere dikilen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Acer buergerianum (Üçdişli akçaağaç) genellikle 5 ila 20 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde yarım metre çapa ulaşabilir. Dalcıklar ince, kış tomurcukları kahverengi, elipsoit, küçük ve kenarı boyunca pulludur. Yapraklar karşılıklı çift halde, 2,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 3,5 ila 6,5 cm genişliğinde, sert, üst yüzeyi parlak koyu yeşil, alt yüzeyi soluk, genellikle üç lobludur. Çiçekler sarı yeşil renkli, küçük, çanak yapraklar beş adet ve yeşil, taç yapraklar beş adet ve sarı beyaz renklidir. Altı ercik görülür. Yumurtalık yoğun biçimde sarı ülgerli, boyuncuk çıplak, çok kısa ve tepecikler yayılıcı ya da geriye kıvrıktır. Meyve sarımsı kahverengi, fındıkçıklar güçlü biçimde dışbükey ve 6 ila 7 mm çapındadır.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Çin, Japonya ve Tayvan’da yayılış gösterir ancak günümüzde Asya ve Avrupa’ya da dağılmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Park, bahçe ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde üçdişli akçaağaç ve çin akçaağacı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince keskin anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçların mızrak yapımında kullanılmasına, ayrıca yaprak biçimine işaret eder. Tür 1806 – 25 Mart 1858 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Heinrich Bürger‘a adanmıştır.
Bir yanıt yazın