Site icon Kocaeli Bitkileri

Acacia dealbata (Gümüşî akasya)

Acacia dealbata

Acacia dealbata: 22/02/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Her dem yeşildir ve 15 metreye kadar büyüyebilir. Genç dalcıklar gir kaba tüylüdür. Yapraklar iki teleksi, mat yeşil mavi ila gümüşî yeşil renkli, 1 ila 12 cm uzunluğunda, 1 ila 11 cm genişliğinde ve 6 ila 30 arası sayıda çift teleklidir. Telekler 10 ila 68 arası sayıda yaprakçığa sahiptir. Çiçek kurulu büyük bir salkım halindedir ve çok sayıda küresel çiçek başı bulundurur. Çiçek başları parlak sarı renklidir ve 13 ila 42 arası sayıda çiçek barındırır. Meyve kırmızı kahverengi ya da siyah renkli, dikdörtgensi, düz, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 7 ila 12 mm genişliğinde, birkaç tohumludurTohumlar eliptik düzdür. Donlara ve kuraklığa dayanıklıdır. 30 ila 40 yıl kadar ömrü vardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avustralya endemiğidir ancak günümüzde Akdeniz havzasında yaygın olarak kullanılan bir süs bitkisidir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, yol kenarı ve parklarda görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Şubat ve mart ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gümüşî akasya, beyaz sant ağacı ve mimoza adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dikenli/sivri anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türler dikenlidir. Cinsin Türkçe yaygın adı olan akasya bilimsel adından, daha doğrusu ağaçların antikçağdaki adından çıkarılmıştır. Tür adı Latince badanalı anlamına gelir. Türün yapraklarında görülen beyaz tozumsu (havlı) yapıya işaret eder. Özgün tanımda bu “foliolis aequilatis minitus pubescentibus” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Çiçekler çiğ olarak tüketilir ya da hamur işlerine katılır. Gövdesinden sakız elde edilir.

Bilgi

Çiçeklerinden sarı, meyvelerinde yeşil boya elde edilir. Erozyon kontrolünde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version