Abutilon theophrasti (İmam kavuğu)

Bitkiler › Ebegümeci takımı › Ebegümecigiller › İmamkavuğu › İmam kavuğu

Tıbbi bitkiYenilebilir bitki, Arkeofit bitki.

2 metre büyüyebilir. Kadifemsi yüreksi yapraklar 15 ila 25 cm genişliğindedir. Çiçekler sarı ila turuncu renkli, 4 cm çapındadır. Düğme biçimindeki kapsüllerde olgunlaşırlar. Çiçek ve bitkinin tamamının meyvemsi bir kokusu vardır. Zengin ve işlenmiş toprağı tercih eder. Çiçekler erseliktir. Tohumlar nisan ve mayıs aylarında ekilebilir. Gövde yüzeyi pürüzsüzdür. Tohumlar morumsu kahverengi renginde, böbrek biçimli, çentikli ve 1 ila 3 mm uzunluğundadır.

Bitkinin doğal yayılış alanının güney Asya olduğu tahmin edilmektedir ancak istilacı yetenekleri sayesinde erken dönemde eski dünyanın önemli bölümüne yayılmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Sulak alanlar, tarla ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde İmam pamuğu, İmam kavuğu, Talyun, Sarı hıtmi adları ile bilinmektedir.

Ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumlar kurutularak un haline getirilir ve ekmek ve çorba yapımında kullanılır. Tohumların beşte biri protein, üçte biri ise karbonhidrattır.

Göz ilacıdır. Dizanteri ve kornea opaklığı tedavisinde kullanılır. Yapraklar yumuşatıcıdır. Kurutulmuş yapraklarından yapılan çay ateş tedavisinde kullanılır. Yapraklarından yapılan lapa ülsere uygulanır. Kabuk büzücü ve idrar söktürücüdür. Kökünden elde edilen çay idrar tutamama vakalarında kullanılır. Bitki müshil etkilidir ve mide ağrısını geçirmek için başvurulur.